Vikten av vänner och sociala nätverk

Att inte ha vänner eller ett socialt nätverk kan snart betraktas som en stor riskfaktor vad det gäller tidig död och är lika illa som att öka eller att ha höga kolesterolvärden, enligt en ny analys från USA.
Undersökningen har tittat på mer än 300.000 deltagare från Nordamerika, Europa, Asien och Australien och fann ett starkt samband mellan att ha massor av vänner och starka sociala relationer och leva ett långt liv. I själva verket, ökade oddsen att överleva med cirka 50 procent jämfört med dem som hade dålig eller otillräcklig sociala relationer. Storleken på denna effekt är jämförbar med att sluta röka och det överstiger många kända riskfaktorer såsom fetma och fysisk inaktivitet.

Några av de studier som analyserades inleddes när deltagarna var så unga som 6 år, andra i studen var i medelåldern. Våra relationer kan hjälpa oss att hantera stress och negativa hälsoeffekter enligt undersökningen. Våra relationer uppmuntrar beteendemönster som att äta bättre, träffa en läkare, träning. Våra relationer ger också en känsla av mening och syfte i våra liv.

Man kan föreställa sig att i framtiden kan brist på sociala nätverk eller vänner komma att användas av läkare som markör av potentiella hälsoproblem. Läkare kan använda det, till exempel, för att bedöma vilka av deras patienter som löper större risk för sjukdom. De kunde då börja att främja sociala nätverk och vänner som avgörande för patienternas hälsa. Läkare, vårdpersonal, lärare och allmänheten medierna tar riskfaktorer som rökning, kost och motion på allvar, de data som presenteras här göra ett övertygande argument för sociala relationer faktorer som skall läggas till denna lista.

En docent i psykologi tror effekten av sociala nätverk eller vänner kan vara ännu högre än det undersökningen från början visar. Hon tror att en ökning med 50 procent i överlevnadsodds kan vara en försiktig uppskattning. Många av de studier som inte tog hänsyn till kvalitet i relationen, säger hon. Om forskning inriktad på enbart positiva eller nära relationer, skulle graden av överlevnad vara ännu högre.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0